Yvo Manuel Vas Dias

Oprichter en voorzitter van TransAmsterdam

Plaats

Amsterdam

Specialisaties

LHBTQI+

Categorieën

Contact

Neem contact met ons op voor meer informatie:

Biografie

Yvo Manuel Vas Dias is een transman, boeddhist, met een Joods-Portugese achtergrond, geboren Amsterdam. Door de jaren heen heeft Yvo samengewerkt met LHBTQI+ kunst en culture organisaties, workshops, lezingen, interviews en advies gegeven op het gebied van transgender vraagstukken.

In 2014-2015 werd Yvo oprichter en voorzitter van TransAmsterdam, een transgender organisatie voor kunst, cultuur en lifestyle. Het doel van de organisatie is om transgender personen en transgender artiesten/kunstenaars een platform/podium te bieden. TransAmsterdam organiseert iedere maand een “Trans and Friends café InClusion”. Yvo was van 2014 tot 2018 de voorzitter van de “Amsterdam TransPride” In 2015 – 2016 maakte hij deel uit van een prachtig fotoboek project genaamd “All the People” van de fotograaf Bernd Ott en de schrijver Emily Basa Besa.

Yvo is in 2016 genomineerd voor de “Amsterdam van het Jaar”, een prijs die tot doel heeft Amsterdammers met een grote bijdrage en betrokkenheid in hun stad te promoten.

In 2017 had Yvo het voorrecht om samen te werken met Amy K. Levin en deel uit te maken van haar boek “Museums, Sexuality, and Gender Activism”. Yvo was in 2018 ook onderdeel van een ander mooi trans boek, “Nieuwe Namen” Levensverhalen van oudere transgenders geschreven door Eveline van de Putte.

Als blijk van waardering voor zijn inzet voor het bestrijden van ongelijkheid en het verbinden van Amsterdammers, gaven de Amsterdamse politie en Roze in Blauw (netwerk voor LHBTQ+ politie) hem in 2017 een certificaat voor zijn werk voor de transgemeenschap in Amsterdam.

Namens TransAmsterdam bracht hij in 2017 een werkbezoek aan San Francisco voor een LHBT-uitwisselingsprogramma met de gemeente Amsterdam.

In 2018 werd hij benoemd tot Amsterdam Hero voor zijn werk voor TransAmsterdam door het Netwerk Amsterdam Hero. In 2019 heeft Yvo met zijn team van TransAmsterdam een “Trans Art School” opgericht die verschillende artistieke workshops voor trans individuen aanbiedt. In 2020 had Yvo de eer om ambassadeur te worden van de “Sahodari Foundation” om een brug te slaan tussen de Amsterdamse en Indiase transgemeenschap.

Interviews

Interview Kalki Subramaniam with Yvo Manuel Vas Dias

Interview Sarmad Iqbal, with Yvo Manuel Vas Dias

 

TransAmsterdam

TransAmsterdam biedt trans personen een ontmoetingsplek, educatie en een podium aan

TransAmsterdam is een transgenderorganisatie voor kunst, cultuur en lifestyle. We organiseren verschillende activiteiten voor en door trans personen, waaronder non-binaire personen. In de vorm van drie pilaren richten we ons op kunst, cultuur en lifestyle:

1. Ontmoeten: trans personen kunnen elkaar ontmoeten tijdens ons Trans & Friends café InClusion en andere evenementen. Meer informatie over het café is hier te vinden: https://www.transamsterdam.nl/cafe-inclusion.

2. Educatie: we bieden voor educatie verschillende workshops, themabijeenkomsten en theaterproducties aan bij onze Trans Art School. Zie deze link voor meer informatie hierover: https://www.transamsterdam.nl/trans-art-school.

3. Platform/Podium: we bieden een kunst- en cultuurplatform en -podium aan voor transgender kunstenaars en artiesten. Het volgende filmpje geeft een expositie weer die we hiervoor hebben georganiseerd:

 

Onze Trans Art School

Sinds onze oprichting in 2014 is kunst voor TransAmsterdam een belangrijke tool om trans personen te empoweren en hun zichtbaarheid te vergroten. Wij bieden trans personen, zoals trans kunstenaars en artiesten, daarom een podium aan. Echter, we wilden nog meer gaan doen met kunst. Daarom richtten we in 2019 de Trans Art School op, een plek waar trans personen creatieve workshops kunnen volgen en hierdoor laten zien dat ze meer zijn dan alleen hun gender.

De Trans Art School is bedoeld voor trans personen die samen willen komen met gelijkgestemden en kunst willen maken. Deelnemers hoeven niets uit te leggen. Vanuit de Trans Art School willen we deelnemers ook een podium aanbieden waar ze hun kunst kunnen laten zien aan familie, vrienden en de rest van de wereld. We willen bovendien dat trans personen een plek krijgen in de kunstwereld.

Kunst verbindt trans personen volgens TransAmsterdam met hun eigen identiteit, elkaar en de samenleving. Kunst geeft de leden van onze transgender achterban ook de mogelijkheid om zich te uiten en te laten zien wie ze zijn. Daarnaast kunnen we elkaar door middel van kunst ontmoeten en empoweren. Hierdoor zorgen we voor een inclusievere en transvriendelijker samenleving.

Bij de Trans Art School zien we hoe jonge trans personen zich ontwikkelen en hoe hun kracht en talenten groeien. Ze dragen trots een gedicht voor, zingen een prachtig lied, voeren een mooie dans op of houden een bevlogen speech. Het is geweldig dat TransAmsterdam en de Trans Art School aan deze ontwikkeling mogen bijdragen. We richten ons bewust op kunst om trans personen meer zelfvertrouwen te geven. Op deze wijze kunnen trans personen zichzelf ontwikkelen, verbinding vinden met anderen en zich door middel van zelfexpressie op allerlei manieren uiten.

Wij zijn heel blij met onze ambassadeur Kalki Subramaniam. Zij is een Indiase transgenderactivist, kunstenaar, actrice, dichter en inspirerend spreker. Kalki is de oprichter van de Sahodari Foundation, een organisatie die zich inzet voor trans personen in India. In 2019 kwam ze naar Amsterdam om lezingen en workshops bij ons te geven. Ook hebben we een expositie voor haar georganiseerd in het Manor Hotel. We hebben toen gevraagd of zij een ambassadeur van TransAmsterdam wilde worden. We hebben veel contact met haar, ook omdat TransAmsterdam en de Sahodari Foundation allebei transgenderorganisaties zijn die zich richten op kunst.

“Kunst heeft wonden uit het verleden doen genezen en kunst heeft mij laten opbloeien tot een nieuw mens.”

-Kalki Subramaniam

“I am very passionate about art. During my childhood I escaped from the difficulties and inner turmoils and I used to go to forests and parks to escape and hide from people. The pen, paper and paintbrush were my solace. They are my soulmates.” Kalki

We willen onze Trans Art School nog meer zichtbaarheid geven. Met ons team zijn we van plan om mooie, bijzondere workshops en andere evenementen te blijven organiseren. Ook willen we meer gaan samenwerken met andere kunstorganisaties, om trans kunstenaars en artiesten zo meer mogelijkheden te kunnen aanbieden. Verder willen we onze banden met nationale en internationale trans artiesten en kunstenaars versterken. Wat zou het mooi zijn om een samenwerking op te zetten tussen verschillende trans artiesten en kunstenaars verspreid over de hele wereld!